Hotel Arthur
Soita 09 173 441 tai
SuomiSuomi
Svensk
English
Русский
Deutsch
menu
Helsingin hotellien historia - Hotel Arthur

Hotellit Helsingissä: hotellien historiaa

Nykyinen hotellielinkeino syntyi 1800-luvulla. Sen edeltäjiä oli majoituslaitos ja kestikievari. Vapaa-ajanmatkailu alkoi kehittyä Helsingissä 1800-luvun lopulla, jolloin ensimmäiset vapaa-ajan majoituspaikat ja kylpylät aloittivat toimintansa. Majoitustoiminnan kehitystä vauhdittivat elintason nousu, kaupungistuminen, uudet liikennevälineet ja vuosilomalainsäädäntö. Ensimmäisiä maineikkaita hotelleja Helsingissä olivat Hotelli Seurahuone Kauppatorin laidalla (1833), Hotelli Kämppi Pohjois-Esplanadilla (1887) ja Hotelli Fennia (1899) Rautatientorin varrella. Nämä olivat kaikki korkeatasoisia hotelleja, joissa viihtyivät liikemiesten lisäksi värikäs Suomen taiteilijoiden kerma. 1900-luvun alkupuolella vuonna 1907 rakennettiin Kaisaniemeen Hotelli Hospiz (nykyinen Hotel Arthur) ja vuonna 1928 Kamppiin Hotelli Helka, jotka olivat edullisempia ja vaatimattomampia hotelleja.

Sota-aika hiljensi hotellit Helsingissä

Sota-aika sulki monet hotellit tai ne olivat emigranttien tai poliittisten pakolaisten piilopaikkoja, kansainvälisten toimittajien tai valvontakomission (Hotel Torni) käytössä tai sitten ne toimivat sotilassairaalana. Talvisodan alettua alkoholipoliittinen säännöstely kiristyi huomattavasti. Anniskelu sallittiin ainoastaan ruokailun yhteydessä. Sota-aikana monet ravintolat hankkivat raaka-aineensa mustan pörssin kautta. Ravintolahintojen säännöstely helpottui 1947 ja tanssikielto kumottiin syksyllä 1948.

Hospiz toimi koko ajan majoituskäytössä ja NMKY:n tuotto perustuikin matkailijakoti Hospizin tuottoon. Hospizissa oli 1920-luvulla vuosittain lähes 30 000 yöpymistä ja kesällä voitiin lisätiloina käyttää yläkerroksen ylioppilaskotia. 1930-luvulla pula-aika supisti käyttäjämäärää ja tiloja käytettiin osaksi täysihoitolana. Ravintola (ruokala) avattiin v. 1927 ja se sai suuren suosion. Vuonna 1945 yhdistyksen talous joutui kriisiin, kun hintasäännöstely esti hotellihuoneiden hinnan korotuksen, mutta 1950-luvulla hotelli toiminta pääsi kehittymään ja 1952 Hospizissa oli 68 huonetta ja samana vuonna tilastoitiin 29 388 majoitusvuorokautta. Vuoden 1957 lopulla valmistui uusi rakennus, josta hotelli sai 50 huonetta ja ison ravintolan, josta tuli myös erilaisten juhlatilaisuuksien pitopaikka. Ravintolassa ei ollut kuitenkaan anniskeluoikeuksia vaan se toimi raittiusravintolana 1990 alkuun saakka.

Kansainvälisten tapahtumien vaikutus Helsingin hotellimaailmaan

1950- ja 1960-luvuilla matkailijamäärät kasvoivat muun muassa Helsingin olympialaisten imussa. Ketjuuntuminen sai jalansijaa ja kongressi- ja matkailukeskuksia alettiin perustaa. Kansainväliset hotelliketjut tulivat Suomeen ja Helsinkiin 1970-luvulla ja ETYK-kokous täytti Helsingin hotellit. 1990-luvun alussa Suomeen iski vaikea lama, joka vaikutti hotellien elämään vuosiksi eteenpäin. Laman jälkeen alalla alkoi taas kehityksen aika. Euroopan unionin puheenjohtajuuskausi vuonna 1999 toi Suomeen lisää kokousmatkailijoita ja teki Suomea tunnetuksi kokousmaana.

Kova kilpailu on aiheuttanut lisää ketjuuntumista 2000-luvulla ja Hotel Arthur on nykyään yksi harvoista yksityisistä hotelleista Helsingissä. Jotkut hotellit tarjoavat vain välttämättömiä palveluja, jolloin hinta on edullisempi. Esimerkki kyseisestä hotellityypistö on Omenahotelliketju, jossa ei ole vastaanottoa tai palveluhenkilökuntaa ja asiakkaat varaavat ja maksavat huoneet internetissä. Toinen uusi muotitrendi on design-, lifestyle ja boutiquehotellit, joista esimerkkeinä mm. Klaus K, Glo ja Haven.

Hotel Arthur välttää kikkailua ja panostaa erityisesti yksilöllisyyteen, kodikkuuteen ja ennen kaikkea henkilökohtaiseen hyvään palveluun sekä noudattaa yli 100-vuotisen historian myötä syntyneitä perinteitä ja arvoja. Hotel Arthur on kestänyt kovan kilpailun hyvin ja on erittäin suosittu kokous- ja cityhotelli, jonka huoneiden käyttöaste on Suomen huippuja. Vuonna 2011 Hotel Arthurissa yöpyi lähes 90 000 matkailijaa, joista yli 60% ulkomaalaisia.

Varaa huone Helsingin keskustasta

Tulopäivä
Lähtöpäivä
Aikuista
Lasta
Kampanjakoodi

Soita
09 173 441
vastaamme
heti!

Call us

Keskellä Helsinkiä
Hotel Arthur

Vuorikatu 19
00100 Helsinki
Puh. 09 173 441

Facebook Instagram Linkedin

Asiakaspalautteet

TripAdvisorHotel is clean as well as rooms and restaurant... lue lisää
TripAdvisorA good deal in Helsinki, centrally located near the... lue lisää
Hotel ArthurHei, isot kiitokset Mielenterveyden keskusliiton... lue lisää
TripAdvisorHyvä sijainti, ystävällinen palvelu. Mukavat... lue lisää
Hotel ArthurKiitos vielä teidän henkilökunnalle ja sinulle... lue lisää
Hotel ArthurHei, ja TUHANNET kiitokset kaikesta!!! Saimme Sir... lue lisää
FacebookI love this place! Only stayed there once, so far, but... lue lisää
Hotel ArthurKiittelen hyvästä järjestelyistä... lue lisää
Hotel ArthurKiitos taas suurenmoisesta joululounaasta meidän... lue lisää
Hotel ArthurSydämellinen kiitos hotelli Arthurin henkilökunnalle... lue lisää