Hotel Arthur
Ring +358 9 173 441 eller
Suomi
SvenskSvensk
English
Русский
Deutsch
menu
Hotell Helsingfors – Hotel Arthur

Hotell i Helsingfors – Hotellens Historia

Den nuvarande hotellnäringen föddes på 1800-talet. Dess föregångare var härbärgen och gästgiverier. Fritidsturismen började utvecklas i Helsingfors i slutet av 1800-talet då de första övernattningsställena och badinrättningarna för fritidsresenärer startade sin verksamhet. Utvecklingen inom övernattningsverksamheten fick fart till följd av den höjda levnadsstandarden, urbaniseringen, nya trafikförbindelser och semesterlagstiftningen.

De första berömda hotellen i Helsingfors var Hotell Seurahuone vid Salutorget (1833), Hotell Kämp vid norra Espanaden (1887) och Hotell Fennia (1899) vid Järnvägstorget. Alla de här var högklassiga hotell där affärsmän och den färgglada gräddan av finländska konstnärer trivdes. I början av 1900-talet, år 1907 byggdes Hotell Hospiz i Kajsaniemi (nuvarande Hotel Arthur) och år 1928 Hotell Helka i Kampen. Dessa var förmånligare och mer anspråkslösa hotell.

Krigstiden tömde hotellen i Helsingfors

Krigstiden stängde många hotell, eller så fungerade hotellen som gömställen för emigranter och politiska flyktingar, användes av internationella reportrar eller övervakningskommissionen (Hotell Torni) eller betjänade som militärsjukhus. När vinterkriget började åtstramades den alkoholpolitiska regleringen betydligt. Servering tilläts endast i samband med måltider. Under krigstiden skaffade många restauranger sina råvaror på den svarta marknaden. Regleringen av restaurangpriser lindrades 1947, och dansförbudet slopades på hösten 1948.

Hospiz fungerade hela tiden som övernattningsställe och KFUM:s vinst grundade sig på vandrarhemmet Hospiz vinst. Under 1920-talet hade Hospiz nästan 30 000 övernattningsdygn årligen och på sommaren kunde studenthemmet på övre våningen användas som ytterligare rum. På 1930-talet bidrog kristiden till att besökarantalet minskade och lokalerna användes delvis som pensionat. Restaurangen (matsalen) öppnades 1927 och blev mycket populär. År 1945 drevs föreningens ekonomi i kris när prisregleringen förhindrade höjningar av priserna på hotellrummen, men på 1950-talet kunde hotellets verksamhet utvecklas och 1952 hade Hospiz 68 rum. Samma år statistikfördes 29 388 övernattningsdygn. I slutet av 1957 färdigställdes en ny byggnad som gav hotellet 50 rum och en stor restaurang, där också olika festligheter började ordnas. Restaurangen hade dock inga utskänkningsrättigheter utan fungerade som nykterhetsrestaurang fram till början av 1990.

Internationella händelsers inverkan på hotellvärlden i Helsingfors

På 1950- och 1960-talen ökade antalet besökare i kölvattnet av bland annat de Olympiska spelen i Helsingfors. Hotellkedjor fick fäste och man började grunda kongress- och turistcentrum. Internationella hotellkedjor kom till Finland och Helsingfors på 1970-talet och ESSK-mötet fyllde hotellen i Helsingfors. I början av 1990-talet drabbades Finland av en svår recession som kom att påverka hotellen i flera år. Efter recessionen började en ny tillväxtfas i branschen. Ordförandeskapet för Europeiska Unionen 1999 förde med sig fler konferensresenärer och gjorde Finland känt som ett konferensland.

Den hårda konkurrensen bidrog till att fler kedjor bildades på 2000-talet, och Hotel Arthur är numera ett av de få privata hotellen i Helsingfors. Vissa hotell erbjuder endast nödvändiga tjänster och då är priset billigare. Kedjan Omena hotels är ett exempel på en sådan hotelltyp, där det inte finns någon reception eller servicepersonal, och kunderna bokar och betalar sina rum på internet. En annan ny trend är design-, lifestyle- och boutiquehotell, som bland annat Klaus K, Glo och Haven är exempel på.

Hotel Arthur undviker konstgrepp och satsar speciellt på individualitet, hemtrevlig stämning och bra, personlig betjäning samt respekterar de traditioner och värderingar som en över 100-årig historia medför. Hotel Arthur har klarat sig väl i den hårda konkurrensen och är ett mycket populärt konferens- och cityhotell där rummens användningsgrad hör till toppen i Finland. År 2012 övernattade nästan 90 000 resenärer på Hotel Arthur, varav över 60 % var utlänningar. År 2017 hotellet utökades återigen med 12 rum och med 9 nya rum år 2018. Idag ahr vi sammanlagt 203 rum.

Boka rum i Helsingfors centrum

Ankomst
Utcheckning
Vuxna
Barn
Kampanjkod

Ring
+358 9 173 441
vi svarar
genast!

Call us

Mitt i Helsingfors
Hotel Arthur

Berggatan 19
00100 Helsingfors
Finland
+358 9 173 441

Facebook Instagram Linkedin

Kundrespons

TripAdvisorSmall, comfortable room. Thanks to the reviews, Hotel... »»
TripAdvisorGreat place to stay in town Nice staff, near bus... »»
TripAdvisorVi hade bokat ett rum för fyra personer och blev... »»
Hotel ArthurVill gärna tacka för mycket god mat och service !... »»
TripAdvisorI stayed here for about 3 nights, and 4 days. This... »»
TripAdvisorHotell Arthur är slitet men rena och rymliga rum... »»
TripAdvisorArthur Hotel is a hotel that is in the heart of the... »»
TripAdvisorGood choice if you are looking for standard... »»
TripAdvisorAll you will need to see Helsinki by foot. Great... »»
TripAdvisorGood position to visit the centre near train station... »»