Joko olet käynyt Helsingin edustan saarissa

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta myös Helsingin kallioisilla saarilla voit nähdä komeita laivoja, kuunnella aaltojen kohinaa ja hengittää suolaista meri-ilmaa. Saarilta löydät helposti oman, rauhaisan poukaman, missä voit tuijotella taivaanrantaan, nautiskella piknik-eväitä, tutustua saaren kasvillisuuteen ja vaikka virkistäytyä meressä uiden. Kokosimme artikkeliin keskustasta käsin helposti saavutettavia, mutta hieman vähemmän tunnettuja saarikohteita, joihin on kätevää tehdä päiväretki etenkin kesäaikaan.

Kuva: Kari Ylitalo (c) Helsinki Marketing

Uunisaari

Ennen vanhaan Uunisaaressa on ollut vernissatehdas ja öljytehdas sekä merikylpylä. Nykyisin tehdasrakennuksessa toimii ravintola, joka on yleisölle auki kesäisin. Täällä voi hemmotella itseään tilaamalla rantasaunan yksityiskäyttöön merimaisemilla. Uunisaaressa on lapsiperheille sopiva uimaranta ja sieltä löytyy kivoja piknik-paikkoja upeilta rantakallioilta. Kesäisin Uunisaareen hurauttaa veneellä Merisatamantorilta kolmessa minuutissa, talvisin sinne pääsee kävelemään ponttoonisiltaa pitkin.

Kuva: Kari Ylitalo (c) Helsinki Marketing

Harakka

Ullanlinnan laiturilta Kaivopuistosta pääsee yhteysveneellä Uunisaaren vieressä olevaan Harakkaan. Saaren päärakennuksessa, taiteilijatalossa, työskentelee 30 taiteilijaa, jotka saavat työhönsä inspiraatiota saaren mahtavasta luonnosta. Harakassa pidetäänkin erilaisia taide- ja luontonäyttelyitä. Sieltä löytyvät myös luontotalo sekä omat selkeästi merkityt luontopolut sekä kesä- että talviajalle. Talvella saareen voi kävellä jäätä pitkin, kun jäät ovat tarpeeksi kestävät. Saarella voi tarkkailla erilaisia lintuja, perhosia sekä uniikkia kasvillisuutta, ja saari onkin oiva lintubongarin ja luonnonystävän päiväkohde.

Kuva: Julia Kivelä (c) Visit Finland

Isosaari

Ainutlaatuinen Isosaari sijaitsee Helsingin ulkosaaristossa, reilun puolen tunnin lauttamatkan päässä Kauppatorilta, ja sinne liikennöidään toukokuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin. Saarella riittää tekemistä: siellä on kaksi ravintolaa, 2 hiekkapohjaista uimarantaa, 3 saunaa, grillipaikkoja sekä golf-kenttä. Kuten useimmilla Helsingin saarilla, Isosaarellakin on paljon erilaisia merkkejä entisaikojen sotilastoiminnasta, kuten ampumarata, venäläisen kasarmin kivijalka tai tornikanuunoita ja hautamuistomerkkejä.  Hyvällä tuurilla saarella on mahdollista tehdä hylje- tai merikotkahavaintoja.

Kuva: Julia Kivelä (c) Visit Finland

Lonna

Myös Lonnalla on sotilaallista historiaa: sitä on kutsuttu neuvottelusaareksi, koska siellä on käyty neuvotteluja Viaporin antautumisesta. Saaren museossa voi nähdä merialusten magneettisuuden poistoon tehdyt demagnetisointilaitteet. Nykyään saari toimii virkistyskäytössä ja siellä pääseekin yleiseen saunaan saunomaan, välillä kallioilta meressä viilentäytyen. Saarella on ravintola, sekä kahvila & baari, josta saa pientä purtavaa ja juotavaa. Kahvilasta saa lainattua ulko- tai sisäpelejä ja ilmasohvia, joilla voi rentoutua ja ihastella merimaisemia. Saaren kasvillisuus on monipuolista ja siellä pesii parikymmentä eri lintulajia. Kauppatorilta voi toukokuusta syyskuuhun ottaa Lonnalle JT-Linen lautan ja perille pääsee vain 10 minuutissa.

Kuva: Matti Pyykkö (c) Helsinki Biennial

Vallisaari

Vallisaari oli pitkään armeijan käytössä, mutta se oli 50-luvulla myös valtion palveluksessa olevien siviilihenkilöiden asuinpaikka. Saari oli useita vuosia tyhjillään, joten villiintynyt luonto on muokannut saaresta pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisimman luontokohteen. Saarella on runsas kasvislajisto, siellä voi nähdä yli 1000 eri perhoslajia ja 5 eri lepakkolajia, jotka viihtyvät linnoituksissa ja hämärissä luolissa. Kansainvälinen taidetapahtuma Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaren ainutlaatuisessa ympäristössä 12.6.-26.9.2021, jolloin voi ihastella 40 eri taiteilijan tai taiteilijaryhmän taideteoksia polkujen varsilla, asevarastoissa sekä hylätyissä rakennuksissa. Saaren 4 viehättävää kahvilaa palvelevat vierailijoita. Lautalla saarelle pääsee toukokuun alusta lokakuun loppuun Kauppatorin Lyypekin Laiturilta, matka kestää 20 minuuttia.

Lemmikin kanssa Helsingissä

Matkalle lähdössä ja hoitajaa lemmikille ei löydy mistään? Välillä on vaan kätevämpi pakata karvainen kaveri mukaan. Reissaaminen onnistuu nykyisin jo aika kätevästi, kun palvelut lemmikkien kanssa matkustavalle lisääntyvät. Helsinki alkaa olla lemmikkiystävällisempi matkakohde ja lemmikkien pääsy eri paikkoihin sallitumpaa. Tässä vinkkejä eläinystävän kanssa matkaavalle. Koiran ulkoilutus sujuu helposti Vaikka Helsinki on Suomen mittakaavassa suurkaupunki, se […]

Pysäköinti Helsingin keskustassa

Hotellin ympäristöstä voi olla vaikeaa löytää parkkipaikkaa katujen varsilta. Tässä vinkkejä pysäköintiin Helsinkiin saapuessa.

Tilaa uutiskirje

© 2024 Hotel Arthur. Kaikki oikeudet pidätetään.