Tätä et tiennyt Helsingistä

Helsinki on monelle tuttu joko asuinpaikkana, synnyinkaupunkina tai lomakohteena. Helsingissä on paljon kaikille tuttuja paikkoja, mutta on joitakin paikkoja ja faktoja, joita edes kaikki helsinkiläiset eivät kotikaupungistaan tiedä. Olemme listanneet tähän muutamia: näihin kannattaa käydä tutustumassa seuraavalla vierailulla tai seuraavana vapaapäivänä.

Kaivopuiston rotko

Pieni rotko sijaitsee aivan Kaivopuiston tähtitornin lähellä, ja moni kulkee siitä ohi koskaan rotkoa huomaamatta. Rotko on 50-70 senttiä leveä, eli juuri ja juuri aikuisen ihmisen kuljettavissa. Sen pohjalla ovat kiviportaat, joita pitkin voi nousta tähtitornille. Rotko on Suomen ensimmäinen suojeltu luonnonmuistomerkki.

Kaivopuiston rotkoon johtaa kiviportaat.

Strömberginkoski

Olisitko uskonut, että Helsingissäkin on ihka oikea vesiputous? Putous sijaitsee Pitäjänmäellä Talin puistoalueella, Strömbergin puistossa, ja se on pääkaupunkiseudun suurin luonnollinen vesiputous. Putous on kolme metriä korkea ja sen päälle pääsee kiviportaita pitkin. Putouksen alapuolella on silta, josta putousta on myös helppo ihastella. Putousta ympäröivä puisto on siisti ja vehreä, ja sinne on helppo päästä joko omalla autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Putous on näkemisen arvoinen myös talvella luonnonmukaisine jäämuodostumineen.

Pääkaupunkiseudun suurin putous.

Pihlajamäen hiidenkirnut

Pihlajamäessä, keskellä Helsinkiä, sijaitsevat Suomen vanhimmat hiidenkirnut. Aarnipadaksi ja Rauninmaljaksi nimetyt hiidenkirnut löydettiin tienrakennuksen yhteydessä. Vuonna 1993 kallio oli tarinan mukaan jo panostettu valmiiksi sen räjäyttämistä varten, kun geologiaa harrastanut Sulo Savolainen äkkäsi nämä luonnonihmeet juuri hetkeä ennen räjäytystä. Toisin kuin muut Suomen tunnetut hiidenkirnut, ne ovat vanhempia kuin viimeisin jäätiköitymiskausi eli yli 50 000-vuotiaita, mahdollisesti jopa yli 100 000-vuotiaita. Siksi ne ovat ainutlaatuisia Suomessa ja koko Skandinaviassa. Kirnuista isomman, Aarnipadan, suurin halkaisija on 6,9 metriä ja suurin syvyys 8,45 metriä, eikä Rauninmaljakaan ihan vaatimaton ole: sen halkaisija on 1,6 ja syvyys 3,2 metriä.

Pihlajamäessä sijaitsevat Suomen vanhimmat hiidenkirnut.

Pajamäen aurinkokuntamalli

Vuonna 1992 valmistui Helsinkiin ja osittain Espooseen aurinkokuntamme pienoismalli, jonka suunnitteli tähtitieteen harrastaja Leo Sulamaa. Mallin keskus Aurinko on sijoitettu Pajamäen Patterimäelle 20 metriä korkean maston päähän. Malliin tutustuminen on helpointa pyöräillen tai sisemmän aurinkokunnan osalta kävellen. Koko reitin pituus on lyhimmillään (Saturnuksesta tai Plutosta aloittaen) noin 11 km. Kiikarit ovat oiva lisä retkelle, koska Auringon mallin näkee ulommilta planeetoilta vain niillä.

Saturnus on osa aurinkokuntamme pienoismallia.

Maailman pohjoisin metroasema

Maailman pohjoisin metroasema sijaitsee Helsingin Mellunmäessä. Se on yksi Helsingin metron pohjoisen haaran maanpäällisistä asemista ja linjan M2 itäinen pääteasema. Mellunmäen asema on avattu vuonna 1989.

Suomessa on maailman pohjoisin metroasema.

Maanalainen kaupunki

Harva tietää, että Helsingin katujen alla aukeaa maanalainen maailma. Helsingillä on tiettävästi maailman ainoa maanalainen yleiskaava ja maan alle on rakennettu kaikenlaista aina kirkoista metroasemiin. Tiesitkö, että taidemuseo Amos Rex on osittain maan alle rakennettu, samoin kuin Itäkeskuksen uimahalli. Temppeliaukion kirkko lie jo tunnettu tästä ominaisuudestaan, mutta tiesitkö, että Helsingin Hakaniemessä on urheiluhalli Arena Center ja lasten Leikkiluola 30 metriä Hakaniemen torin alapuolella ja Myllypurossa on maanalainen sisäcartingrata Formula center. Näiden lisäksi maan alta löytyy muun muassa tekojärvi, jätevedenpuhdistamo, haamumetroasemia sekä tietenkin pysäköintihalleja ja kävelyreittejä.

Helsingin alla kulkee kävelyreittejä.

5 vinkkiä syysloman viettoon Helsingissä

Tänä vuonna monella perheellä menivät syyslomasuunnitelmat uusiksi, kun ulkomaanmatkat on jouduttu mahdollisesti perumaan ja kotimaassakin pitää olla tarkkana, mitä uskaltaa tehdä ja mitä ei. Onneksi Helsinki tarjoaa paljon hauskaa ja turvallista ajanvietettä koko perheelle syyslomien aikaan. Tässä meidän parhaat vinkkimme tähän syksyyn.     Luonnontieteellinen museo Ikisuosikki lapsille sopivien museoiden joukossa on Helsingin Luonnontieteellinen museo. […]

Turvallisuus kokousjärjestelyissä

Monissa yrityksissä ja yhdistyksissä on tämän vuoden aikana siirrytty pitämään etäkokouksia. Jossain tilanteissa kasvotusten pidettävä kokous on kuitenkin edelleen parempi ja miellyttävämpi vaihtoehto. Meiltä kysellään päivittäin kokouspalveluidemme turvajärjestelyistä pandemia-aikana. Olemme koonneet tähän mielestämme tärkeimpiä turvallisuusseikkoja, joita noudattamalla uskallamme tarjota kokouspalveluita asiakkaillemme. Nämä toimivat myös hyvänä tarkistuslistana kokouspaikkaa etsivälle tai yrityksen tai yhdistyksen kokousjärjestelyistä vastaavalle henkilölle. […]

Tilaa uutiskirje

© 2021 Hotel Arthur. Kaikki oikeudet pidätetään.